Je wordt wakker en je hoofd staat meteen aan. En de hele dag blijven de gedachtes rond gaan in je hoofd. Soms merk je even op dat je niet in je hoofd zat, bijvoorbeeld bij het kijken van een goede film, maar meestal draait jouw hoofd overuren.
En als je ’s avonds in bed ligt, kun je niet slapen omdat je de dag overdenkt, analyseert en reflecteert over de dag die geweest is. En vaak ben je alweer bezig met de dag die gaat komen en of alles wel gaat lukken.

Jouw gedachtes beginnen vaak met:

‘Wat als….?’
‘Heb ik dat wel goed gedaan/ gezegd?’
‘Waarom gaat het zo? Waarom voel ik mij zo?’

Die machine in jouw hoofd draait op volle toeren. Wat zou het fijn zijn als je af en toe deze machine even op pauze kunt zetten.

Het is natuurlijk super fijn dat jouw hoofd zo goed werkt! Het zorgt ervoor dat je heel veel dingen kan, vooral de praktische dingen. Het is handig dat je weet hoe je van A naar B kunt komen en hoe je van alles kunt opzoeken en organiseren.
Maar we hebben ons hoofd, de mind, de rol gegeven van de controle-kamer. We hebben het idee dat we alles moeten bedenken, plannen, overdenken, analyseren etc. zodat we de controle houden, zodat we zeker weten dat het goed is wat we doen.

Ik heb ook een heel groot deel van mijn leven geleefd vanuit deze controle-kamer. Mijn hoofd draaide overuren. Alles analyseerde ik tot in de puntjes en het gaf mij controle en daardoor rust. Dacht ik…

Maar ik kwam er achter waarom de mind zo vaak de functie van de controle-kamer aanneemt.
Het is een overlevingsmechanisme.
Door maar te blijven denken, hoef je niet te voelen. Te voelen wat er aanwezig is als je even rust neemt, te voelen wat er al zo lang aanwezig is en graag aandacht wilt van jou.

En dat is ook zo logisch. Want we hebben dit vaak niet geleerd. Of we hebben het zo lang weggeduwd dat we denken dat als we gaan voelen het te groot wordt om het aan te kunnen.
En dat wat we weggestopt hebben, hoeft geen groot trauma te zijn. We stoppen allemaal gevoelens, ervaringen of gedachtes weg die we op dat moment niet konden gebruiken. En als we deze te lang geen aandacht geven, gaan ze op een andere manier aandacht vragen. Door via je lichaam signalen af te geven zoals hoofdpijn of buikpijn. Of door maar te blijven denken, te zoeken naar een oplossing via gedachtes. Maar in je hoofd ga je de antwoorden vaak niet vinden en je gaat daar zeker de uitknop van de denk-machine niet vinden.

De uitknop kun je vinden door juist niet te denken, maar door te voelen.
En dat lijkt heel spannend en dat is in het begin ook spannend. Maar weet dat je dat kan, stap voor stap.
En dan ga je merken dat het je heel veel gaat brengen.

Voelen is een knop naar rust, vertrouwen en naar jouw innerlijke kracht.

 

‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.’                                                                                                                       Albert Einstein